фото: pexels.comСловакия има свой начин за борба с вируса. В страната

...
фото: pexels.comСловакия има свой начин за борба с вируса. В страната
Коментари Харесай

Само за ден Словакия тества половината си население за коронавирус. Изследването е напълно безплатно

фото: pexels.com

Словакия има собствен метод за битка с вируса. В страната са решили да създадат проби на цялото население и то единствено в границите на два дни. Това значи, че близо 5 милиона души ще схванат положението си до дни.

Близо половината от цялото население на Словакия си е направило тест за Covid-19 през вчерашния ден, когато бе първият ден от двудневната акция за общонационално тестване, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството се надява, че по този метод ще успее да обърне наклонността за бързо увеличение на случаите, без да се стига до строга карантина.

Програмата, която е първата такава в страна с сходен размер, се следи деликатно от други страни, които търсят способи да забавят разпространяването на вируса и да избегнат претоварване на здравните системи.

Вчера проби са били направено на 2,58 милиона словаци, заяви министърът на защитата Ярослав Над. От тях позитивни са 25 850 или 1% и хората ще би трябвало да влязат в карантина.

Страната има население от общо 5,5 милиона души и управляващите целят да се създадат проби на допустимо най-вече хора, като се изключи децата под 10 години.

Над 40 000 медици и помощни екипи от бойци, служители на реда, административни чиновници и доброволци обслужваха близо 5000-те пункта за антигенни проби.

Тестването е гратис и непринудено, само че държавното управление ще наложи ограничавания на хората, които решат да не вземат участие, в това число възбрана да вървят на работа.

Премиерът Игор Матович се извини, че върху хората се оказва напън да се включат в схемата, само че по думите му настоятелността е оправдана.

Словакия регистрира единствено няколко случая на ковид напролет и лятото, откакто бързо наложи ограничавания.

През последните седмици обаче заболелите внезапно се усилиха, създавайки опасения, че страната може да последва прилежаща Чехия, която има най-високата смъртност за две седмици в Европа.

Програмата срещна опълчване от някои специалисти, които оспориха дали има смисъл от еднократното използване на мярката. Според специалистите също по този начин употребяваните антигенни тестова са по-неточни от лабораторните PCR-тестове и могат да дадат голям брой подправено позитивни или подправено негативни резултати.

Правителството възнамерява втори кръг за тестване идния уикенд, с цел да засече случаите, пропуснати при първия или хората, които в това време са се разболели.

Днес Словакия заяви за 2282 нови случая, доказани с PCR-тестове. Така общият брой на инфектираните в страната доближава 59 946 (без откритите в кампанията), а броят на жертвите - 219.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР